Puratos već godinama provodi detaljna istraživanja o tome kako ljudi diljem svijeta doživljavaju okus gotovih proizvoda, a posebno kruha.
Kako bismo prikupili više spoznaja o okusu i fermentaciji kruha, otvorili smo Centar za okus kruha. Sa sjedištem u Saint Vithu u Belgiji, Centar objedinjuje naše stručno znanje o mirisu, okusu, fermentaciji i uparivanju kruha kako bi pokazali kako različite vrste kruha utječu na okus i teksturu kruha kao gotovog proizvoda.
Ništa je pokazuje našu posvećenost proizvodnji kruha više od Puratos Biblioteke kiselih tijesta. Postavljena u središtu Centra za okus kruha, biblioteka nastoji zaštititi biološku raznolikost kiselog tijesta i očuvati kulturno nasljeđe kao i znanje o pečenju, a prva je takve vrste na svijetu.
Ideja je jednostavna, ali važna. Ako pekar želi sigurno pohraniti uzorak kiselog tijesta, može ga donijeti u biblioteku gdje ćemo analizirati sadržaj i utvrditi točan sastav i sastojke. Siguran u biblioteci, uzorak se tada može održati na životu i održavati godinama.
Zadovoljstvo nam je reći da je biblioteka sada dom jedinstvene zbirke kiselih tijesta pekara širom svijeta te je ujedno i pridonijela identificiranju više od 700 vrsta kvasca i više od 1.500 vrsta bakterija mliječne kiseline.
Ako želite saznati više o Centru za okus kruha ili pomoći u razvoju svjetske baštine okusa, posjetite našu kontakt stranicu.